Chuťový projev kávy
Tato naturální káva přináší do šálku sladké, středně plné tělo, které nám hned na první usrknutí připomínalo kakaový koláč s borůvkami. Jako správná Etiopie krásně voní po čaji earl grey, a chuti dodává balanc ovocnost sušených malin. Tato léty ověřená kombinace originu a zpracování je prostě sázka na jistotu a najde se málokdo, komu by se netrefila do chuti.
Boji je zpracovatelská stanice ležící v malebné oblasti Kochere, kde spolupracuje s přibližně 500 malými pěstiteli kávy. Tato oblast je blízko města Yirgacheffe, které je známé po celém světě svými prvotřídními kávami.
V Boji probíhá zpracování kávových třešní tradičním přírodním způsobem, který se v Etiopii používá po generace. Prvním krokem je ponoření třešní do vody, kde se vizuálně kontrolují, zda nejsou nezralé, přezrálé nebo poškozené. Poté jsou pečlivě omyty čistou vodou a přeneseny na sušící pole. Třešně se suší v jedné vrstvě a během prvních dní se každých 30 minut ručně obracejí, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. V této fázi se také odstraňují případně poškozené třešně. Po několika dnech se třešně rozprostřou do silnější vrstvy, aby se proces sušení zpomalil, což napomáhá k lepší kvalitě výsledné kávy. Celý proces sušení trvá obvykle 2 až 3 týdny.
Výjimečná kvalita etiopské kávy pochází z několika důležitých faktorů. Genetická pestrost kávových odrůd zajišťuje rozmanitost chutí, které se liší nejen mezi farmami, ale i uvnitř jedné farmy. Ke konečné kvalitě přispívají také tradiční způsoby zpracování a hluboce zakořeněné pěstitelské tradice, které vytvářejí ideální podmínky pro pěstování špičkové kávy.
Většina pěstitelů kávy v Etiopii jsou malí farmáři, kteří stále využívají tradiční metody pěstování bez použití chemických hnojiv nebo pesticidů. Káva je téměř výhradně pěstována, sklízena a sušena ručně, což dodává výslednému produktu jedinečný charakter a kvalitu.
Kód | Kód: 543 |
---|---|
Jméno značky: | Dos Mundos |
Kategorie: | Káva |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.