Chuťový projev kávy
Naše Keňa má to hlavní, co od tohoto originu můžete čekat - jasnou aciditu a šťavnatou ovocnost. Díky obsahu neobvyklých odrůd je však o něco sladší a provází ji krémové tělo, které se u káv z Keni jen tak nevidí.
Promývací stanice Kevote, založená v roce 1957, se nachází v okrese Embu na svazích hory Mount Kenya a slouží téměř 2600 drobným producentům kávy v regionu. V posledních letech se stanice rozšířila a nyní provozuje tři zařízení v různých městech. Organizaci řídí demokraticky volená pětičlenná rada, která zajišťuje efektivní zpracování a podporu pro drobné farmáře.
Embu, region, kde se Kevote nachází, leží v podhůří hory Mount Kenya, severovýchodně od Nairobi. Oblast se vyznačuje vysokou nadmořskou výškou, dvěma obdobími dešťů a bohatou půdou. 80 % domácností zde pracuje v zemědělství. Region ročně produkuje 600 000 kg kávy, kterou tisíce malých producentů dodávají do stovek družstev ke zpracování.
Na farmách využívajících tuto stanici jsou zralé třešně ručně sbírány a poté dodávány do mlýna, kde jsou tříděny a čištěny v čerstvé vodě z místního přítoku. Káva je zde zpracovávána tradičním keňským způsobem dvojitého mytí a sušení na vyvýšených lůžkách. Tento proces praní může být mírně odlišný v různých oblastech, ale obvykle zahrnuje krok namáčení, který je pro Keňu jedinečný. Po sběru je káva tentýž den deputována (odsluhována), fermentována v otevřených nádržích z betonu nebo cementu po dobu 24–48 hodin, důkladně promyta pomocí vodních kanálů a následně namočena pod vodou na 12–72 hodin. Poté je káva rozprostřena na vyvýšených lůžkách k sušení.
Kód | Kód: 513 |
---|---|
Jméno značky: | Dos Mundos |
Kategorie: | Káva |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.